Se deschid noi fabrici în România. Investiția de 4,5 miliarde de lei vine cu angajări masive și revigoarea economiei, dar mulți sunt nemulțumiți

de: Alexandru Puiu
10 08. 2024

România face pași importanți în direcția revigorării industriei alimentare printr-un program de investiții masive, ce are ca scop construirea de noi fabrici pentru producția internă de alimente. Aceste investiții, estimate la 4,5 miliarde de lei, sunt menite să sprijine fermierii locali și să reducă dependența de importuri. Cu toate acestea, nu toată lumea este optimistă cu privire la succesul acestui proiect.

Detaliile programului INVESTALIM

Guvernul României a lansat programul INVESTALIM, un plan național multianual care se va derula în perioada 2023-2026, având ca obiectiv dezvoltarea și modernizarea industriei alimentare. Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu și ministrul Agriculturii, Florin Barbu, care au subliniat importanța acestui program pentru economia națională.

„Cel mai mare program guvernamental din domeniul procesării, din ultimii 30 de ani începe după ce 41 de proiecte au fost declarate eligibile. Valoarea totală a acestor investiții este de 4,5 miliarde de lei, din care ajutorul de stat este de aproximativ 2,7 miliarde de lei”, a transmis ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Programul INVESTALIM se va concentra pe construirea de noi fabrici de procesare a cărnii, panificație, morărit, procesarea uleiurilor, fructelor și zahărului. Scopul principal este ca România să devină mai autosuficientă în producția de alimente și să reducă exportul de materii prime fără valoare adăugată.

Beneficiile economice și sociale

Investițiile preconizate în cadrul programului INVESTALIM nu doar că vor revigora industria alimentară, dar vor aduce și beneficii economice semnificative prin crearea de locuri de muncă. Aceste fabrici noi vor necesita forță de muncă, ceea ce înseamnă angajări masive în regiunile în care vor fi construite.

Ministrul Florin Barbu a subliniat că programul va contribui la creșterea autosuficienței României în domeniul produselor agroalimentare și va permite, de asemenea, extinderea exporturilor. „Peste 90 de milioane de euro i-am transferat către Ministerul Agriculturii şi am făcut o schemă numai pentru procesare în România… Ministerul Agriculturii a pus pe fondurile europene, care va dubla această sumă, vorbim de aproape 9 miliarde de lei în procesare în România, începând cu luna septembrie”, a declarat acesta.

Nemulțumirile fermierilor

Cu toate acestea, nu toți fermierii sunt convinși de succesul acestui program. Fermierii din Iași, de exemplu, și-au exprimat scepticismul față de planurile guvernului. Ei susțin că statul ar fi trebuit să întrețină fabricile existente din timpul comunismului în loc să construiască altele noi.

„Vor să facă fabrici noi? Păi, de ce nu au avut grijă de cele vechi? Le-au vândut pe alea și acum vor să bage alți bani să facă altele? De 30 de ani, nu producem nimic și acum, în doi ani, vor ei să repună pe picioare industria? Trist, un plan măreț care nu cred că va fi realizat”, a declarat Ion Baciu, fermier din Iași.

Provocări și perspective

În septembrie 2023, Guvernul a aprobat procedura de implementare a programului INVESTALIM, care va fi derulat de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Bugetul maxim al programului pentru perioada 2023-2026 este de aproximativ 600 de milioane de euro, respectiv 148 de milioane de euro anual.

Deși planul guvernamental vine cu promisiuni mari, implementarea efectivă și succesul acestuia vor depinde de mai mulți factori, inclusiv de gestionarea eficientă a fondurilor și de capacitatea de a finaliza construcțiile în termenele stabilite. Fermierii și populația vor urmări cu atenție modul în care aceste investiții se vor concretiza și vor aduce beneficii reale economiei și societății românești.

În concluzie, deși programul INVESTALIM are potențialul de a transforma industria alimentară din România și de a crea numeroase locuri de muncă, scepticismul fermierilor subliniază necesitatea unei abordări prudente și eficiente în implementarea acestor investiții. Numai timpul va arăta dacă planurile ambițioase ale guvernului vor deveni realitate sau vor rămâne doar pe hârtie.